Love Images

Awesome people was here

November 26, 2011

7 Lip Care Tips for a Youthful Look

tumblr_lv681f7UKC1qbjt25o1_500
The skin of the lip has three to five cellular layers and hence is very delicate.Another interesting fact about lip skin is that it does not have any sebaceous glands.For these reasons, the lips dry out faster and become chapped more easily.Lip has a lot of nerve endings and therefore is very sensitive.Since lip skin is so delicate it has a tendency to shrink and thin with age.Smoking and aging process has its toll on the lips and lip lines develop giving a very aged and older look to appearance.In fact healthy full lips take off years from your appearance.Only a few simple steps ensure that you have a young and healthy look because of your lips.

Now let us have a look at these lip care  steps.

  1. The most important point is to remember is that dry skin cause wrinkles- more so in case of delicate lip skin.So keep your skin hydrated and supple by drinking sufficient amount of water.Excessive intake of coffee and tea has dehydrating effect.So cut down on those.You can consider taking vitamin E supplement to keep your skin soft and supple.
  2. If you are a smoker give up smoking.Smoking not only dries the lips, it also reduces oxygen supply to the lip skin which provides the essential nutrient to the blood cells.Healthy and ample blood flow to the lip tissue gives you healthy pink lips.You can consider taking iron supplements to add a healthy pink glow to your face and lips.
  3. Exfoliating the lips regularly removes dead skin and helps generate new soft skin.You can use any lip scrub available in the shops or home made lip scrubs.One easy method of exfoliating the lips is to apply your favorite lip balm generously.Take any old tooth brush, wet it and thin dip it into a pinch of sugar. Scrub your lips with a light hand with this brush.Wash off and again apply lip balm.
  4. If you are the kind of person who spends a lot of time exposed to the UV ray of the sun remembers to use a lip balm with SPF.
  5. Topical application of vitamin E oil not only keeps your lips soft, it helps in reducing lip lines.Same goes for almond oil.
  6. Apply honey to your lips for a few minutes and wash off to get soft lips.Honey is a natural moisturizer.
  7. Use lemon ridges to scrub your lips to remove any darkness from lip skin.Lemon is a natural skin lightener.

**If you follow these simple lip care tips you will continue to have healthy soft lips free of any lines or wrinkles and look young.

P/s: Let’s try it!

November 24, 2011

You are my Father


I will not look at this as a goodbye.

I will not allow the sorrow of this event to destroy me.

I will embrace what you have taught me through the

years and carry that with me.

You have not died. You will forever be a part of my life,

and through me you will forever be a part of my

children's as well. We are your legacy.

I am proud to have had you in their lives.

I hope they inherit your charm, your good nature, and your

charisma. I know with your influence they will grow to

become good men.

You have raised me to the best of your ability

and for that I want to thank you.

Thank you for being kind, thank you for being stronger than

you know, and most of all, thank you for loving us.

You have inspired me to live life to the fullest,

and never back down.

I will not be taken over by the anger and

frustration of your loss.

Instead, I will remember the days when I was young

and you were my hero.

I will see you in my dreams.

There you will forever be healthy and strong.

In time, I hope to embrace your freedom, freedom from the

pain, and freedom from the weight of your illness.

Sorrow is inevitable, but I will face this with the same

courage you did, because I am you, and you are my Father.

Always your daughter, Farah . . .

P/S: AL-FATIHAH buat Haji Ismail Bin Haji Atan

October 24, 2011

You are so beautiful …


I am crying right now while looking at your eyes I am crying looking at your heart painfully
the innocently (face with) the bitter smile on that expression
I want to keep you in like a fool those beautiful dreams and shabby look
day by day your appearance create good memories

I remember from your delicate hands to your tousled hair

(Forever you) You are so beautiful come into my heart, permeate in (into my heart) come closer (to my heart) and those swelled up wounds of yours
(Forever you) You are so wonderful  that died-off love of yours too and your tears too wipe away my wounded pain
I love you I love you

Now, I want to hug the you who hover alone at the end of this heartless world
day by day my love consulate your heart. In your appearance afflicted with wound, memories are filled

(Forever you) You are so beautiful come into my heart, permeate in (into my heart) come closer (to my heart) and those swelled up wounds of yours
(Forever you) You are so wonderful that died-off love of yours too and your tears too wipe away my wounded pain
I love you I love you

Don’t forget it even for a single moment. Remember how much, how much exactly did we loved for you

(Forever you) You are so beautiful come into my heart, permeate in (into my heart) come closer (to my heart) and those swelled up wounds of yours(Forever you) You are so wonderful that died-off love of yours too and your tears too wipe away my wounded pain
I love you I love you

I want to live with memories of you..


26   10

#Scent of Women =)

October 17, 2011

MANGO BAG + TWO Ticket to BARCELONA for FREE!!!


Are you the owner of the MANGO Missing Bag?

 

mng 

Calling all ladies out there! A mysterious bag was found in one of our MANGO stores. We are looking for the person who owns this bag because its contents are simply too precious to lose! Wondering what's inside? Let's find out!

October 15, 2011

Abah !..

I'm sorry if I hurt you
I'm sorry that I lied
I'm sorry for everything
I'm sorry I made you cry
I'm sorry I made you mad

Saying goodbye is never easy
It's the hardest thing to do
But what hurts even more
Is not the chance to say it to you.

You look so peaceful lying there
With your hands folded upon your chest.
You look like you are sleeping
But you are at eternal rest.

Farah MISS you, ABAH!!!

September 26, 2011

Rindu…

as’salam sume :)

Rindu saya tak?
Saya rindu nak ber blogging semula.cume takde kesempatan. agak sibuk menguruskn diri sendiri, incik BF, family dan lain-lain.
masalah datang dan pergi.kerja tak pernah habis.
waktu tidur tak menentu.waktu dah suntuk.idea like chipsmore.
kejap ad kejap takde……arghhhhh!macam2 la!

Insyallah i will try to have a tiny free time and also a little space in this coming October. Hopefully, tak sesibuk like September and i don't want to fight with myself and my unnatural feeling again and again.
btw, there are something change in this early October.what it is??
stay tune okay.
take care everyone…

someone T_T

August 22, 2011

TIPS: Kebaikan berjalan kaki


Salam dan hi sume =)

Berjalan kaki… biarpun senaman ini terlalu mudah dan ringan, namun ianya ternyata mempunyai banyak manfaat pada kesihatan. Antara 10 sebab kenapa ianya penting untuk tubuh badan ialah :
  1. Dari penyelidikan Duke University Medical Center, berjalan kaki selama 30minit dalam sehari dapat mengurangkan metabolic syndrome, iaitu salah satu penyebab berlakunya risiko serangan penyakit jantung, diabetes dan juga stroke.
  2. Menurut Journal of the American Medical Association, berjalan kaki selama beberapa jam dikatakan boleh mengurangakan risiko kanser payudara.Kerana ketika berjalan lemak akan berkurangan dan berubah menjadi sumber estrogen.
  3. Menurut National Sleep Foundation, berjalan cepat di waktu petang akan membuatkan tidur kamu lebih nyenyak.
  4. Mengurangakan rasa sakit atau ngilu. Berjalan Kaki secara teratur akan menbuatkan tubuh kamu berasa lebih relax.
  5. Mengurangkan risko kecederaan atau kekejangan otot, serta menjadikan tubuh merasa lebih sihat dan cergas.
  6.  Membuatkan kamu bahagia. Dimana ianya membantu mengurangkan stress.
  7. Berjalan kaki selama 90minit selama seminggu boleh membuatkan mood kamu lebih gembira. Dimana tubuh akan mengeluarkan sejenis hormon yang dipanggil ENDORPHIN.
  8. Wanita yang berjalan kaki sejam selama lima hari seminggu, akan dapat mengurangkan berat badan sebanyak 11.3 kg dalam setahun. Fuyooo~
  9. Awet Muda. Bejalan kaki membuatkan otak kamu menjadi lebih aktif.
  10. Berjalan kaki selama 30minit sebanyak 3kali seminggu dikatakan boleh mencegah dan mengurangkan risiko tulang rapuh.

P/S: Jom try… :)

Warga Singapura dan kari

SINGAPURA: Banyak yang perlu dilakukan bagi menggerakkan kempen massa di Singapura tetapi rupa-rupanya penawar kesukaran itu terletak pada makanan.

Setakat ini, kira-kira 57,000 pengguna Facebook di Singapura berkata, mereka bersetuju untuk memasak atau memakan kari setiap Ahad bagi menunjukkan protes terhadap aduan satu keluarga dari China yang kurang senang dengan bau kari dari jirannya berketurunan India.

Kempen itu juga bagi menunjukkan sokongan kepada penduduk keturunan India di Singapura.

Isu itu menjadi perhatian ramai apabila aduan keluarga dari China itu memaksa pihak berkuasa tempatan campur tangan bagi mencari jalan tengah.

Satu halaman dikhaskan untuk isu itu kemudian dibuka dalam Facebook selepas pertikaian mengenainya dilaporkan media tempatan.

Akauntan yang membantu halaman khas itu, Stanley Wong, 37, berkata disebabkan mereka tinggal di Singapura yang mempunyai kepadatan tinggi, jiran sepatutnya bersikap saling memahami.

lebih detail di HMETRO

August 21, 2011

Bapa hantar anak ke tempat yang tak sepatutnya

PETALING JAYA: Ketika umat Islam sibuk membuat persiapan menyambut Aidilfitri tidak sampai dua minggu lagi, lain pula dengan nasib lima beradik beragama Islam yang terpaksa menyambut 1 Syawal di bawah pengawasan sebuah gereja, dekat sini.
Semuanya gara-gara tindakan bapa mereka menyerahkan lima beradik terbabit kepada gereja itu selepas dia dikatakan mengalami masalah rumah tangga dengan isterinya.

Yang menyedihkan, lelaki itu yang juga doktor, enggan menyerahkan anaknya kepada pusat jagaan kerajaan atau organisasi swasta beragama Islam biarpun pihak gereja bersedia berbuat demikian.

Menyedari masalah itu, sebuah badan kebajikan daripada pertubuhan bukan kerajaan (NGO) kini berusaha mengeluarkan lima beradik berusia lima hingga 15 tahun itu daripada jagaan gereja.

Kes itu terbongkar selepas pengurusan gereja menghubungi pusat kebajikan terbabit kerana tidak mahu berlaku isu berbangkit, terutama selepas isu serbuan di Gereja Methodist, Damansara Utama, dekat sini, dilaporkan 4 Ogos lalu.

Mendedahkan perkara itu, Yang Dipertua Pertubuhan Baitul Fiqh (Baitul Fiqh), Juhaidi Yean Abdullah, berkata pengurusan gereja memaklumkan kehadiran lima beradik itu kepadanya dan ingin menyerahkan mereka kepada rumah kebajikan Baitul Fiq.
“Selepas beberapa kali membuat perbincangan dengan pengurusan gereja, mereka bersetuju menyerahkan kanak-kanak terbabit, namun hasrat itu dihalang bapa mereka dengan alasan tidak mahu anaknya diserahkan kepada pihak lain.


“Pihak gereja pula tidak mahu kehadiran kanak-kanak itu menjadi isu sensitif dan meminta mereka diserahkan kepada pihak lain (pengurusan beragama Islam),” katanya.

Menurutnya, pendirian bapa kanak-kanak terbabit menyebabkan pengurusan gereja dalam dilema dan meminta jalan penyelesaian daripada pengurusan Baitul Fiqh.
“Inilah permuafakatan yang wujud dalam konteks bebas beragama di negara kita, tetapi masalah lain pula timbul apabila waris kanak-kanak itu enggan menyerahkan anaknya kepada pihak kita.
“Sebenarnya, saya tidak pasti apa lagi yang boleh saya lakukan kerana tidak pernah mengendalikan kes seperti ini selain tiada kuasa mengambil hak penjagaan daripada waris yang memberi amanah kepada pihak lain.

“Yang saya khuatir ialah soal akidah lima beradik itu dan saya sedih dengan tindakan si bapa menempatkan mereka dalam gereja,” katanya.

Juhaidi Yean berkata dia bersedia memberi maklumat kepada Jabatan Agama Islam Selangor (Jais) jika diminta berbuat demikian, malah pengurusan gereja turut bersedia memberi kerjasama jika diperlukan.

Katanya, lebih menyedihkan, anak sulung keluarga itu bakal menduduki peperiksaan Penilaian Menengah Rendah (PMR), tahun ini, dan kemelut yang berlaku dikhuatiri turut menjejaskan persiapan peperiksaannya.

Difahamkan, setakat ini lima beradik terbabit masih beragama Islam tetapi dikhuatiri menukar agama jika waris atau penjaga mengarahkan mereka berbuat demikian kerana hak menentukan agama kanak-kanak di bawah usia 18 tahun terletak di tangan waris.

sumber: HMETRO

August 20, 2011

Rezeki Ramadhan…

Salam Semua :)


Hari Selasa dimana harinya bertarikh 16 Ogos 2011. Hari yang membuatkan saya tersenyum lebar sampai ke telinga. Nak tahu kenapa ??

 

DSC01166

Ini sebabnya… =)

 

Syukur Alhamdulilah. Terkejut sangat2 masa dapat parcel and letter di atas.
Sebab contest kt ASTRO ni dah lama dh. Senang cakap memang tak ingat langsung pasal contest ni. Even dapat consolation prize, tapi saya tetap bersyukur sangat2. Benda free jangan di tolak, betul tak ?

 

DSC01168 The prize ^_^

 

 

 

P/S: Tuah ayam nampak di kaki, Tuah manusia tiada siapa yang tahu  =P

August 17, 2011

Raya Shoppingholic !

Hi sume :)

Dah bape hari ek saya tak update entri baru ye?huhu…

Weekend lepas adalah hari yang sangat best. sebab dapat hangout dengan my most lovely BFF, cik ANA. The only girl yang tersangat close dengan saya sekarang. Kami sama2 gile2,sewel and kaki ukur jalan. =P
Kalau dah keluar sama2, masing2 terus tak ingat nak balik umah. ada je projek nak dibuat. yela! hampir semua mall kami berdua masuk. kadang2 bukan nk beli barang pun. just cume cuci2 mata. kalau ada barang penting je baru beli. berjimat cermat amalan mulia la.

Time hari sabtu, kami berdua pergi la jalan2 dekat UpTownBandar. Sambil tu nak cari la tudung untuk beraya nanti. Tengah syok berbual2 and ushar gerai2 yang ad kat situ. Tetibe terpandangkan 1 group guys. hanya bertshirt dan berkain pelikat. ok, itu sangat sempoii di mata kami. jarang la sekarang nak jumpa lelaki muda yang berkain pelikat berjalan di tempat umum tanpa rasa gusar.lepas tu pekena char kueh tiaw kt mini bustand pagoh dekat jalan pesta.sambil tu layan bola. tengah syok berborak2,tengok jam dah pkul 12 lebih. balik la woi!! huhu..

Hari Ahad, kami keluar lagi. Tapi time keluar pun dh petang dalam pkul 3
lebih. Temankan cik Ana beli kasut dan seluar raya. Then pegi berbuke dekat RasaMas at Giant. Agak best juga la makanan dekat situ. Lagi2 bila orang yang belanje. =P

missAna Tukang Belanje :P

missFarTukang Makan :)

food . Santapan kami .

 

P/S: thankz cik Ana yg comey lagi Gorgeous. next week kite dating lagi k !

Cute

August 15, 2011

Lonely..

The words I’m saying right now, I don’t know if they’ll hurt you
They’ll probably make you hate me forever
You, saying that I’m not the same as I used to be, is not completely untrue
This changed me is a stranger to myself as well
You are so kind but
That’s the way you are but oh
I don’t know I don’t know
Why I am like this
We were so in love, and you’re here now but oh
I don’t know
I want to find myself now

Baby I’m sorry, even when I’m with you, I’m Lonely
I must be lacking when it comes to love, please forgive this person horrible person I am
I’m sorry, this is your and my story
I must not be worthy of this thing called love, even though I’m by your side
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

You didn’t do anything wrong, I’m the strange one
It seems I’ve already been prepared long ago, for our breakup
I really wanted to treat you well, out of all the times, why is it when I’m confronted by love
I am shrinking away & am lonely endlessly
You are so kind but
That’s the way you are but oh
I don’t know I don’t know
Why I am like this
We were so in love, and you’re here now but oh
I don’t know
I want to find myself now

Cuz I’m just another girl
This night is lonely, I
Can’t take any more, Good bye
Cuz I’m just another girl
I’m so lonely
Even though I’m by your side right now
Baby I’m so lonely
Lonely lonely lonely lonely
Baby I’m so lonely lonely lonely lonely lonely

p/s: 2NE1 <3

Kamu adalah nadi ku.

Suara kisah kita
Yang sehalus sahutan di mata
Segala norma yang melena ku
Pada aroma syurga kita

Nan syahdu cinta menunggu
Sayunya kerna air matamu

Nadiku bagaikan berlagu
Nantimu hentikan apa berlaku padamu
Yang ku temu
Hadirmu sambutlah damba dakapanku

Suria kasih kita
Yang berbisik gerimis serinya
Seindah frasa yang damaikan ku
Walau sezarah air mata

Biarku kucup wajahmu
Leburkan saja ia padaku

 

cik FF mode: hurt.

August 13, 2011

Cinta Luar Biasa…

Sesungguhnya tiada siapa dapat menduga dengan siapa perasaan itu hadir...kerana hati ini milik Allah swt...Andai ia hadir waktu ku bersedia ataupun tidak...Akan ku hadapinya dengan REDHA...Boleh jadi ia suatu rahmat, mungkin juga satu ujian drNya...Aku perlu tunggangi perasaan dengan IMAN dan TAQWA kepadaNya...

Andai benar dia milikku...biarlah keajaiban Allah yang berbicara...Seandainya sebaliknya...pasti ada pengganti yang lebih mulia...Andai pula diriku ditakdirkan sendiri selamanya...ku pasrah..kerana ku tahu...rahmat dan kasih sayangNYA tidak kan putus buat hamba-hambaNYA....

Kepada Allah jualah tempatku berserah...

Cinta luar biasa..Cinta seorang Kekasih kepada umatnya..Hingga pada hembusan nafasnya yang terakhir..Lidah Rasulullah menuturkan tanpa henti..Ummati.. ummati.. ummati..

Cinta luar biasa..Kisah cinta Handzalah..Meninggalkan isteri di malam pernikahan..Lantaran menyahut seruan jihad..Akhirnya syahid di medan perjuangan..

Cinta luar biasa..Seteguh kasih Khadijah..Tak pernah jemu memberikan sokongan..Rela mengorbankan segala kemewahan..Di saat Rasulullah dan Islam dipinggirkan..

Cinta luar biasa..Kisah kesetiaan Abu Bakar..Kasih seorang sahabat yang tiada tandingan..Insan yang sentiasa membenarkan..Sewaktu kata-kata Rasulullah dipersendakan..

Cinta luar biasa..Kisah ketabahan Hajar..Ditinggalkan di tanah yang gersang bersama Ismail..Bukti kasih seorang ibu yang berlarian mencari air..Tatkala mendengar tangisan si anak kecil..

Cinta luar biasa..Umpama keberanian Ali..Di malam penghijrahan Nabi..Menggantikan Rasulullah di tempat tidurnya..Walaupun jiwa menjadi taruhan..

Cinta luar biasa..Cinta Asiah, Masyitah dan Sumaiyyah..Menggadaikan nyawa demi mempertahankan aqidah..Iman di dada tak sedikit pun goyah..Kerana keyakinan yang teguh atas segala janjiNya..

Kisah cinta luar biasa..Insan pilihan yang berada di atas jalanNya..Betapa tulusnya kasih, teguhnya jiwa..Redha dan sabar menempuh segala ujian..Merekalah insan yang memahami erti kemanisan iman..

Mampukah kita meraih cinta luar biasa ini..Sama-sama kita Muhasabah Diri.. =)

Mr.Creep . . .

Hi sume =)

Korang pernah admire/minat someone tak? minat yang melibat kan hati tau!bukan minat macam kite minat kt artis k. Tipu la kalo korang tak pernah ad rase admire kt seseorang. Truly, saya dulu ad la minat kt one guy ni. Nak kate dia ni handsome? takde la handsome mane pun. maybe sebab muke dia cute kot.haha… saya gelar dia mr. Creep! why?…adelah!

Er..nak di jadikan cerita la. dia ni actually abang kepada my friend yang bernama N. mula2 tu tak tahu pun diorang ad related. Di sebabkan kejadian bertembung mata masa tengah lepak2 kat depan rumah si N la saya baru dapat tahu pasal diorang. time tu mr.Creep ni baru balik dari bandar. malu gile ar time tu. yang si N dh gelak2 kan saya bila dia perasan muka saya berubah bila nampak abang dia. =.=”

Tapi dsbbkn si N ni kwn yang sporting. senang la juga dapat no fon mr.Creep. So, bermula la misi meng ushar. mr.Creep ni pendiam orang nyer. baik and memang tak banyak cakap. tapi dia sangat cool bila dia jamming.huhu..
cara dia dress-up pon sempoi jer. senang cakap time tu memang agak obses la dengan mr.Creep ni.

Lama jugak saya berkawan dengan dia. almost 5-6 tahun. tapi takde la sampai tahap nk ber couple. sebab bila lama2 kawan dengan dia ni, lebih comfort anggap dia as someone yang myself pernah admire dari jadi girlfriends dia. tak tahu kenapa dengan hati ni. padahal ada jer peluang nak jadi awek mr.Creep.tapi entah la…

why I called him mr.Creep?
sebab dia suka giler sebuah lagu ni. tajuk lagu tu “CREEP” by Radiohead. mula2 dengar lagu tu memang tak best pun. tapi bila dah layan and fahamkn each lyrics lagu tu. saya pun dh ter”LIKE” lagu tu jugak.

Tapi itu story lama…
Both of us dah tak contact each other lagi. Tak tahu kenape dia tiba2 hilang macam tu je. ada jugak terserempak dengan dia kat bandar. tapi biasanya saya just tengok dia dari jauh. tak berani nak datang dekat. Recently, kira2 3hari lepas. terserempak dengan dia dekat simpang jalan. time tu saya dengan mr.Boo nak ke pasar ramadan. terkejut la nampak dia. bertambah chubby.tp still cute lagi :)
walau apa pun, he just part of my sweet old memory. thankz to him for everything.
hope he still remember our old friendship and the memory…

 

But I'm a creep
I'm a weirdo
What the hell am I doing here?
I don't belong here
I don't belong here…

P/S: cerite korang macam mane pulak ???

August 10, 2011

Murtad ??

Hi sume :)

Lately ni kite sering mendengar mengenai isu murtad. Kalau di GOOGLE mengenai murtad ni. Mesti macam2 artikel yang korg akan jumpe.Makin lama makin panas isu nya dan tersangat tak best nyer bile ade juga manusia yang bangga dia dah murtad dan dengan sewenang-wenangnyer mengutuk agama ISLAM dan Nabi Muhammad S.A.W. MasyaAllah!!!

Pada pandangan saya, isu ini tak boleh dipandang remeh oleh kite semua. Lagi pun isu ni mmg dah lama wujud. Cume kite je tak sedar selama ni. Golongan murtad ni biasanye dulu bergerak secara underground dan tidak meng “expose “ diri mereka. Tapi sekarang tidak. Mereka sudah berani untuk mengaku diri mereka itu murtad. Aduhai….

Bagi kite yang masih berpegang teguh pada akidah Islam. Teruskan lah percaya dan kekal kn pendirian kite terhadap agama kita yang satu, iaitu ISLAM. Bukan apa, kadang2 kalau kite baca segala sebab2 mereka yang murtad ni. Silap2 kita boleh terpengaruh dengan mereka.Hish! mintak2 di jauhkan la ye.

Sekadar untuk berkongsi bagi mereka yang tidak tahu maksud murtad.
sile rujuk di bawah ye.

Murtad bermaksud meninggalkan ("keluar") dari sesuatu agama. Orang murtad boleh beralih kepada agama yang lain atau memilih untuk kekal tanpa agama (ateisme).

Terdapat juga orang yang murtad tetapi masih mengaku kekal dalam agama yang sama. Ini terjadi apabila seseorang itu menolak sebahagian asas kepada agama mereka tersebut tetapi patuh kepada asas yang lain. Dalam Islam, mereka yang mengaku kekal dalam Islam tetapi melakukan perkara yang jelas bertentangan dengan ajaran Islam, dianggap sebagai musyrik.

Kebanyakan agama menganggap murtad sebagai satu dosa.

Faktor berlakunya gejala murtad di Malaysia

1. Lemah pegangan agama.
2. Jahil tentang akidah dan hukum-hakam Islam.
3. Menyedari tentang kebaikan dan nilai-nilai murni yang terdapat dalam agama lain.
4. Faktor perkahwinan.

 

p/s: semoga kita tidak terpengaruh dengan mentaliti yang tidak betul ni.

August 7, 2011

Ya Ramadan al-mubarak.

Hi sume :)
tup2 dh seminggu kite berpuasa. sekejap je masa berlalu.
pejam+celik dh seminggu. so, tinggal 3minggu je lagi nk berhari raya Aidilfitri. yay!!tapi dh seminggu juga la tak dapat merasa masakan omma saya.rindu nyerrr! actually, dh lame dh omma tak memasak kt rumah. bukan sbb omma saya tak sihat. cuma our kitchen tengah under renovation. sebulan sudah rumah berhabuk tebal. tapi renovation nyer masih tak siap2 lagi. janji tinggal janji. sakit hati betul!! jenuh la hari2 nak kena sapu + mop rumah sebab saya ni peng “Alergik” tegar dengan habuk. bukan nak mengade2.but it is a fact. i have sinus and also eczema. once kalo kulit dah terkena habuk, mula la gatal2 + merah2 at my nose and my face also my eyes. serious tak tahan. tapi nak buat macam mane kan? kena tahan jer la.

but, i am really disappointed la dengan kontraktor yang buat our kitchen renovation ni. kerja dia langsung tak praktikal. berterabur la tengok dia berkerja. tension kadang2 kalau tengok dia. kalau kite tegur pasal kerja dia, langsung tak boleh terima. lagi satu, saya notice dia ni sangat tak jujur berurusan dengan my omma. sebab saya tengok dia tak pernah bagi resit setiap payment yang my omma bayar dekat dia. even resit beli barang2 nak buat renovation pun takde langsung. geram betul.

my bro dengan my sis semua tak puas hati dengan mutu kualiti kerja dia.dah tu waktu bekerja dia pun langsung tak profesional. suka2 dia jer nak datang jam berapa n balik jam berapa. sampai kami berempat pujuk our omma tukar another kontraktor. tak tahan la. kerja dia slow sangat. silap2 nanti tak siap langsung. even dia pasang tiles dalam bilik air pun senget. haish! ape la nak jadi. kite percaye kat dia tapi dia pulak boleh buat taik!!


moral of the STORY : Don’t Trust  a few small malay contractor yang pandai cakap + putar belit. tapi kualiti kerja haprakk! (angry mode)

August 1, 2011

al-kisah HABUK & BELOG

Berikut adalah perbualan mereka:

BELOG: bile lah cik FF ni nk UPDATE ini blog? berjanggut nk menunggu.
HABUK: Ah!! ade pulak kau janggut incik Belog oiii.

BELOG: haha!! terlupe pulak.
             eh, kau kenapa menyemak kt sini Habuk?
             pg la maen tmpt lain!!

HABUK: woi Belog! lupe ke aku dh bermaharaja dekat sini hampir 2bln lbey?
BELOG: ye ke Habuk?aku terlupe la.
            chop!! kau la yg wat aku alergik smpai skrg. haaaa…cuumm!!!

HABUK: hoiii !!

MISS FF : enough both of you!!! I’m back!!!!

http://4.bp.blogspot.com/_THKg8yLtdAA/TINXw-QjKGI/AAAAAAAAAUA/joOV9iN555U/s320/cleaning_cartoon_girl.jpg

stay tuned… =)

July 20, 2011

Doa buat kekasih …

Dengan nama Allah yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang

Ya Allah...
Seandainya telah Engkau catatkan...
Dia milikku tercipta buatku...
Satukanlah hatinya dengan hatiku...
Titipkanlah kebahagiaan antara kami...
Agar kemesraan itu abadi...
Ya Allah...
Ya Tuhanku yang Maha Mengasihani...
Seringkanlah kami melayari hidup ini...
Ketepian yang sejahtera dan abadi...
Maka jodohkanlah kami...
Tetapi Ya Allah...
Seandainya telah Engkau takdirkan
Dia bukan milikku...
Bawalah dia jauh daripada pandanganku...
Luputkanlah dia dari ingatanku...
Dan periharalah aku dari kekecewaan...

Ya Allah ya Tuhanku yang Maha Mengerti...
Berikanlah aku kekuatan...
Menolak bayangannya jauh ke dada langit...
Hilang bersama senja yang merah...
Agarku sentiasa tenang...
Walaupun tanpa bersama dengannya...
Ya Allah yang tercinta...
Pasrahkanlah aku dengan takdir-Mu...
Sesungguhnya apa yang telah Engkau takdirkan
Adalah yang terbaik untukku...
Sesungguhnya Engkau Maha Mengetahui...
Segala yang terbaik buat hamba-Mu ini...
Ya Allah...
Cukuplah Engkau sahaja yang menjadi pemeliharaku...
Di dunia dan akhirat...
Dengarkanlah rintihan daripada hamba-Mu yang daif ini...
Jangan Engkau biarkan aku sendirian...
Di dunia ini mahupun di akhirat...
Menjuruskan aku ke arah kamaksiatan dan kemungkaran...
Maka kurniakanlah aku seorang pasangan yang beriman...
Agar aku dan dia sama-sama dapat membina kesejahteraan hidup...
Ke jalan yang Engkau redhai...
Dan kurniakanlah kepadaku keturunan yang soleh dan solehah...
Ya Allah...
Berikanlah kami kebahagiaan di dunia dan akhirat...
Dan periharalah kami dari azab api Neraka...
Amin...amin...Ya rabbal 'aalamin. 
26

April 26, 2011

Minggu LAST….

As’salam sume.

hyep korg!rindu sy x? :)
ok fine!sy tahu sy dh lame xupdate belog sy yg pinkish habis ni.
maaf ye.terSNGT2 bz dgn PRAKTIKAL @ LATIHAN INDUSTRI.

nk tahu sy praktikal kt mne??
actually sy pilih company yg nearest dgn my parents house.
yup! its at MUAR.
what company??
its KAD-KADKAHWIN.COM
(yg design kad kahwin ZED ZAIDI tu) :)

kad2kahwin

**Pix ni time Majalah 3 shoot psl Hikarimoji Lights Graffiti** 

sy praktikal kt sane as a Website Admin + customer service + tukang buat kecoh n havoc..
so…sgale update kt website KAD-KADKAHWIN.COM adalah hasil tangan sy.Maaf sngt2 kalau ad yg kekurgan di website tersebut.
Sy bdk bru belajar…(^__^)

apepon,this week is my LAST week praktikal at Kad-kadKahwin.com.
i’m quite SAD.
tp nk wat camne kalo my big boss pon xde offer utk jd worker permanent.
so…i have to go.
mesti rindu nk kecoh2 dgn big boss the very sporting man, afiq yg muke Legend tp hati kiut, mutaleb the hero hindustani, kak aisyah the clumsy girl, kak syar hindustani heroin n my BFF the besties ever Ana.

tetibe sdey..
bye!

March 6, 2011

Sesuatu yg mungkin anda tak perasan@terfikir...

1. Sekurang-kurangnya ada 5 orang dalam dunia menyayangi anda dan sanggup mati kerana anda.

2. Sekurang-kurangnya ada 15 orang dalam dunia ini menyayangi anda dalam beberapa cara.

3. Sebab utama seseorang membenci anda adalah kerana dia ingin menjadi seperti anda

4. Senyuman daripada anda boleh membawa kebahagiaan kepada seseorang, walaupun dia tidak menyukai anda.

5. Setiap malam ada seseorang mengingati anda sebelum dia tidur.

6. Anda amat bermakna dalam hidup seseorang.

7. Kalau bukan kerana anda,seseorang itu tidak akan hidup bahagia.

8. Anda seorang yang istimewa dan unik

9. Seseorang yang anda tidak ketahui menyayangi anda.

10. Apabila anda membuat kesilapan yang sangat besar, ada hikmah sebaliknya.

11. Sekiranya anda merasakan anda dipinggirkan, fikirkan semula;mungkin anda yang meminggirkan mereka.

12. Apabila anda terfikir anda tidak mempunyai peluang untuk mendapatkan sesuatu yang anda ingini,mungkin anda tidak akan memperolehinya, tetapi sekiranya anda percaya pada diri sendiri lambat laun anda akan memperolehinya.

13. Kenangilah segala pujian yang anda terima. Lupakan segala maki hamun, caci umpat cela.

14. Jangan takut untuk meluahkan perasaan anda; anda akan merasa senang bila seseorang mengetahuinya.

15. Sekiranya anda mempunyai sahabat baik, ambillah masa untuk memberitahunya yang dia adalah yang terbaik.Hanya seminit diperlukan untuk mendapat sahabat baik,sejam untuk menghargainya,sehari untuk teman tetap paling setia.walaupn punya harta yang banyak,teman tetap paling berharga.

67 65 19

peace!!

Mari berjiwang secara berhemah.

I'm so scared that you will see
All the weakness inside of me
I'm so scared of letting go
That the pain I feel will show

I know you want to hear me speak
But I'm afraid that if I start to
I'll never stop

I want you to know
You belong in my life
I love the hope I see in your eyes
For you I would fly
At least I would try
For you I'll take
The last flight out

I'm afraid that you will leave
As my secrets have been revealed
In my dreams you'll always stay
Every breathing moment from now

I know you want to hear me speak
But I'm afraid that if I start to
I'll never stop

I want you to know
You belong in my life
I love the hope I see in your eyes
For you I would fly
At least I would try
For you I'll take
The last flight out

I cannot hold back the truth no more
I let you wait too long (wait too long)
Although its hard and scares me so
A life without you scares me more

Scares me more
Scares me more
Scares me more

The last flight out

For you I would fly (Yeah)
At least I would try (Babay)
For you I would take (I would take)
The last flight out

I want you to know
You belong in my life (You belong in my life)
I love the hope I see in your eyes
(Love the hope I see in your eyes, Baby)
For you I would fly (You I would fly)
At least I would try (At least I would try)
For you I'll take (For you I would take)
The last flight out

February 18, 2011

Hurry! Click on this link & you could be the lucky ones to drink your cup of #MiloFuzeJamPack while playing with your spanking new iPad!

Are you The Pretty? The Shy? Or Mr. Ampu? Play the game and win up to RM 40k!

Which personalities would you wanna fit your friends? The Pretty? The Shy? Or Mr. Ampu? Milo Fuze is back in action and it's bringing you an addictive game that will totally blow your mind! That's right, Milo Fuze is introducing this super duper cute game called Jam Pack and there are prizes worth RM40, 000 up for grabs! Woahhhhh... Times like this, we all don't mind holding The Aunty title proudly. RM40, 000 prizes up for grabs, c'mon!! Share this now! A Milo Fuze a day, keeps your tiredness away! Share this with your friends and get rewarded! Contest ends on March 9, 2011.

February 14, 2011

Bile Valentine’s Day jd "Bonding’s Day”…

As’salam dan hello sume.
maap kerna xdpt nk update blog dgn latest entri.
ku sngt2 bz dgn praktikal ku.
keje xtentu arah.
haish.
ampun ye.

Seperti yg korg tahu,
hari ni tanggal 14 Februari adalah hari Valentine’s Day bg org yg bkn Islam.
tp bg kite yg beragama Islam,
ianya adalah terSANGAT HARAM utk menyambut hari tersebut.
So!korg jgn sambut ok!
baek sambut MAULIDURASUL!

chup!
sblom terlupe.
korg jgn salah faham dgn tajuk entri ni k!
actually, mksud “Bonding Day” tu bkn bermakna ku celebrate Valentine Day.Bg ku ianya adalah hari mengeratkan hubungan.
Bkn dgn kekasih tau!!
Tp dengan insan yg telah melahirkan,mengandungkan dan membawa ku ke dunia ini.
Siapa lagi kalo bkn my “MAMA”!!! Buahati kesayangan hamba taw!
Yela, ku skrg kerja 6hari seminggu.Cuti hanya pd Isnin.
So, sejak tu ku telah isytiharkan yg setiap ISNIN adalah hari “BONDING DAY” with my beloved MAMA. dan kebetulan hari ni jatuh time Valentine’s Day.So, korg jgn macam2 eh.plz jgn salah faham k!

Hari ni,
dr pg hingga ptg.
Ku spend mase dgn MAMA berdua.
Pegi breakfast, shopping dan mcm2 la.
Just two of us.
Tersngt2 happy sbb dpt share mcm2 story dgn dy.
Dr cerita xofficial smpai official.huhu…
Dlm tu dpt la jugak hadiahkan diri sendiri kasot WEDGES.
Dh lame xbeli kasot. rindu wedges..
cheh!
DSC00680

erm, k la.
mau pegi mndi.
daa… (^_^)

February 11, 2011

DITAMPAR BAPA SENDIRI HANYA KERANA INGIN MEMAKAI TUDUNG..?

Ceritanya bgini...

Aku mengeliat sepuas puasnya. Nasib baik takder siapa nampak cara aku mengeliat. Mahu jatuh saham aku huhu.
Tiba tiba aku teringat kisah semalam. Airmata terus berlinang. Terasa amat sayu dan sedih. Salah ke kalau aku nak pakai tudung? Naper abah tak benarkan? Buat pengetahuan korang, bapak aku ni jenis orang yang sibuk giler. Businessman yang sentiasa sibuk. Mak aku dah takder. Meninggal dunia lama dah. Sedih sangat sangat.
Dari jendela, kelihatan cahaya matahari mula menjeluskan diri ke celah celah langsir tingkap. Jam dah 11:00 pagi. Perut lapar.
Aku bangun capai tuala, masuk bilek mandi.

Lepas mandi, aku belek belek tubuhku pada cermin. Alangkah lebih cantik kalau aku bertudung. Aku nekad! Aku akan protes habis habisan kalau bapa aku tak nak juga bagi pakai tudung. Aku sanggup lari dari rumah. Demi kebaikan yang aku pilih. Lantak la dengan ahli keluarga aku yang lain lain. Semuanya tak nak pakai tudung! Tapi aku nak!!!!
Aku turun ke bawah. Baru jea nak buka tudung saji atas meja, terdengar bunyi kereta masuk garaj. Aku jenguk melalui tingkap dan nampak bapa aku balik. Aikkkk, apahal bapa balik awal ni???

Dalam masa yang sama, aku rasa inilah masa yang terbaik untuk desak bapa aku benarkan aku pakai tudung. Now or never!
Bila bapa aku buka jea pintu, aku bersalam dengannya dan tanpa lengahkan masa, aku kata, ""Daddy, cheq nak pakai tudung. Cheq nak!"
Bapak aku terus jegil sebesar besarnya. Macam ada api keluar! Pangggggggggggggggg ggg... Bapa aku hayun penampar ke muka aku! Tersepok aku di celah set sofa.

"Aduhhhhhhhhhhhhhhh hhhh....sampai hati daddy! Cheq tau la daddy rasa malu kalau cheq pakai tudung. Salah ke kalau cheq nak tutup aurat cheq? Kalau adik dan abg tak nak...."

Pangggggggggggggggg gggg....! Daddy labuh pelempang ke muka aku sekali lagi sebelum aku abis bercakap.
"Hang jangan nak bagi aku malu naaaa! Hang jangan nak buat pasai! Hang nak pakai tudung buat apa??? Dah 100 kali aku habaq, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG, LELAKI TAK PAYAH PAKAI TUDUNG!!! Tu la, bila time kelas agama, hang ponteng! Nama hang aku boh "Razali", tup tup lekat jadi ZAZA sahaja! Memang la dalam rumah ni semuanya tak bertudung sebab adik hang tu lelaki! Abang hang pun lelaki jugak!".

Aku yang tersepuk celah sofa, terus menangis terkedu kedu. Dah la sakit kena tampar, kena pelempang. Tudung pun tak dapat jugak.

SALAH KAH AKU? SALAH KAH AKUUUUUUUU! OOOOO tidakkkkkkkkkkkkk!

p/s: aq pon gelak smbil tahan pewot lepas bce. :)

full kredit:
KENT POWER

January 24, 2011

SIAPA YANG MENGGUNAKAN PERKATAAN "SALAM"? apakah maksud disebaliknya??


Maka berpalinglah (hai Muhammad) dari mereka dan katakanlah:"Salam (selamat tinggal)".

Kelak mereka akan mengetahui (nasib mereka yangburuk). (QS. 43:89)

baik gunakan,,,ASSALAMUALAIKUM atau ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAH HIWABARAKATUH...

Ilmu utk dikongsi bersama. Sekadar peringatan untuk semua rakan-rakan muslim yang lain.

Pagi semalam saya dengar radio ikim (91.50 fm). Ustaz Zawawi ada cerita tentang sunnah Rasulallah s.a.w. Antara yang dibincangkannya ialah tentang bab cara memberi salam.

Menurut ustaz Zawawi Yusof, Baginda SAW memberi salam dengan lafaz“Assalamualaikum” dan menjawab salam dari para sahabat baginda dengan salam yang lengkap iaitu “Waalaikumussalam warahmatulallahhi wabarakatuh”

Ringkasnya, baginda SAW akan ;Beri salam dengan ucapan - “Assalamualaikum”

dan…Jawab salam - “Waalaikumussalam warahmatulallahi wabarakatuh”

Lagi satu, perlu diingatkan juga semasa menjawab salam,

saya dengar ramai orang jawab salam dengan ucapan yang tidak tepat.

Jawab salam yang betul ialah ;

“WAALAI KUMUS SALAM”dan bukannya yang selalu saya dengar iaitu ;

“WAALAI KUM SALAM”

Apabila kita ingin berkirim salam pada orang lain, hendaklah kita berkata

“Kirim salam, assalamualaikum pada ASHREE ye” contoh lerr…

Dan bukannya : “Kirim salam kat ASHREE yer”

Dan jangan pula memandai-mandai tambah perkataan seperti ” Ko tolong kirim salam maut kat dia yer“.

Statement ini walaupun dalam nada bergurau, tapi ia adalah menyalahi syariat dan berdosa, walaupun sekadar gurauan!

Selain itu, janganlah kita menggantikan perkataan “Assalamualaikum” dengan“A’kum” dalam sms atau apa sekalipun melalui tulisan.

Jika perkataan “Assalamualaikum” itu panjang, maka hendaklah kita ganti dengan perkataan “As Salam” yang membawa maksud sama dengan “Assalamualaikum”.

Sesama lah kita memberitahu member-member yang selalu sangat guna shortform“A’kum” dalam sms ataupun email. Perkataan ‘AKUM‘ adalah gelaran untuk orang-orang Yahudi untuk orang-orang bukan yahudi yang bermaksud‘BINATANG‘ dalam Bahasa Ibrani.

Ia singkatan daripada perkataan ‘Avde Kokhavim U Mazzalot’ yang bermaksud ‘HAMBA-HAMBA BINATANG DAN ORANG-ORANG SESAT‘.

Jadi, mulai sekarang jika ada orang hantar shortform “A’kum“, kita ingatkan dia guna “As Salam” kerana salam ialah dari perkataan “Assalamualaikum“.

* Jangan guna “Bye” kerana“Bye” adalah jarum sulit Kristian yang bermaksud “Di Bawah Naungan Pope.”

* Jangan guna “A’kum” kerana“A’kum” bermaksud “Binatang” dalam bahasa Yahudi.

* Jangan guna “Semekom” kerana“Semekom”bermaksud “Celaka Kamu.”Gunakan perkataan “ As Salam” sebagai singkatan bagi“Assalammualaikum.”

**Tolong forward kepada umat Islam yang lain , untuk elakkan diri daripada membuat dosa..

full kredit:
Mohd Nor B Udi

January 20, 2011

Celcom GREAT SALE is back and it's bringing you the best deals ever! Head over to #CelcomGreatSale today!

It's the Celcom Grrrrreaat Sale! Get your dream phones at crazy discounted rates!

Thinking of rewarding yourself with something awesome to start off your 2011?
Well, you deserve it! How about having a flashy cool gadget in hand to show off like Samsung Galaxy tab or a LG Optimus 7?
Yes you're right, Celcom is giving you this opportunity by having a GREAT SALE starting NOW! So share this to your friends and better get
your hands on before this sale is over and done, you gotta be quick, you gotta be wise!

January 17, 2011

Cincin vs Kuku Panjang

Sekarang ni ramai yang pakai cincin....tapi ikut suka dia je..

sunnah nabi jarang nak ikut ..

Dikatakan bahawa menyimpan sebatang jari kuku yang panjang,dosanya sama seperti memelihara sekandang babi !!!! ..oppss….khinzir lembut sikit , jika kesemua jejari kita menyimpan kuku yang panjang.... bayangkanlah dosa yang telah kita tanggung untuk kesemua babi-babi tersebut..... potonglah kuku anda.

The Truth

Jangan ada niat simpan kuku panjang , walaupun hanya 1 mm atau punhanya jari kelingking. Bagi orang Islam adalah tidak sesuai berkuku panjang atas apa alasan sekalipun kerana ia tidak membayangkan kesucian dan ia juga bukan budaya kita apatah lagi menggunakan tangan untuk beristinjak.

Orang Melayu yang berkuku panjang biasanya mempunyai anak yang bodoh atau pun degil dan suka buat onar sebab diberi makan bahan kotor yang berada di kuku jari emaknya semasa menyediakan makanan seperti memerah santan kelapa, buat cokodok pisang, uli tepong,dll. Apa ilmu pun yang di ajar pun tak akan boleh diterima masukke dalam kepala.

Percayalah.

Untuk yang bujang beringat lah. Kalau hendak cari pasangan danmahu anak yang pandai dan mendengar kata pilihlah wanita atau lelaki yang sentiasa berkuku pendek. Insya-Allah.

Additional info

Kuku panjang mempunyai sejenis kuman seperti yang terdapat dalamnajis manusia, iaitu E-Coli. Kuman tersebut tidak akan hilang walaupun kita mencuci tangan dengan sabun. Oleh itu, sentiasalah berkuku pendek untuk kesihatan dan kebersihan diri sendiri. Init ak termasuk korek taik hidung, telinga dan sewaktu dengannya..

Nasihat Nabi Muhammad Saw. kepada Saidina Ali kwj. sesudah bernikah dengan Siti Fatimah iaitu anakanda kesayangan , NabiMuhammad Saw. berpesan kepada Saidina Ali iaitu kalau memakai cincin pakailah di jari

1] jari manis
2] jari kelingking (anak jari)
dan jangan memakai pada jari
1] jari tengah
2] jari telunjuk

Nabi Muhammad saw. melarang kerana memakai cincin pada jaritelunjuk dan jari tengah adalah meniru cara berhias kaum yang dilaknat oleh Allah iaitu kaum yang derhaka di zaman Nabi Lut a.s.

Perhatian

Cara memakai cincin adalah termasuk lelaki atau pun perempuan.

p/s: saudara dan saudari, sila nasihatkan kawan-kawan dan juga saudara-mara ataupun anak-anak tentang kaedah yang betul untuk berhias di dalam syariat Islam, kalau tidak sia-sia saja kita mendapat laknat dari Allah Swt. Nabi saw. memakai cincin dan kalau kita memakai cincin dengan niat mengikut sunnah Nabi saw. senang je kita dapat pahala.

 

full kredit:
Sandleku Baru

PADAH NESCAFE 3 IN 1 DAN SEUMPAMANYA...

Kawan saya (dah arwah)...... .

dari usia muda.....

pagi nescafe..... 2 X..

petang nescafe....2X. ..

malam nescafe....? X...

depan mata saya........ .

bengun dari kerusi ........

kaki dia terus patah....

ulang dia reput.....

Nescafe 3 in 1 merosakkan jantung & buah pinggang

Zaman skarang ni, banyak penyakit datang dari pemakanan.

Beberapa hari lepas saya dikunjungi oleh seorang pelajar lelaki tahun akhir. Sudah beberapa bulan pelajar ini tidak bertemu dengan saya. Pelajar ini mengemukakan beberapa masalah kumpulannya untuk diselesaikan oleh saya sebagai seorang penasihat akademiknya. Alhamdulillah masalah dapat diselesaikan.

Selepas hajat terlaksana, pelajar ini yang saya namakan sebagai Ahmad menukar topik kepada topik kesihatan dirinya. Beliau mengadukan masalah dirinya. Beliau dapat merasakan kemerosotan tahap kesihatan dirinya. Berikut adalah antara tanda-tanda yang dapat

dikenalpasati:

Kerap berdebar tidak menentu masa. Kadang-kadang waktu membaca tiba-tiba jantung / dada berdebar dengan laju.

1. Bila jantung berdebar ini berlaku, ia akan diikuti dengan dahi berpeluh
2. Beliau juga kerap merasakan kesakitan pada dadanya.


3. Sering mencungap dan kadang-kadang kala sewaktu sembahyang pun mencungap.
4. Semakin tidak tahan atau alah dengan panas terik matahari dan jikalau kena panas, badannya akan banyak berpeluh dan tidak selesa. 5. Jikalau tahun lepas, kekerapan simptom-simptom di atas agak jarang namun kebelakangan ini, kekerapan kejadian semakin kerap sehingga satu kali serangan dalam setiap 2/3 hari.
6. Tapak tangannya.semakin basah.

Berdasarkan simptom yang saya perolehi saya terus menyoal tabiat permakanannya. Selepas mendapat data yang dikehendaki saya pun memberikan penjelasan 'Ahmad, engkau ni walau pun usia masih muda, jantung engkau sudah bermasalah. Punca masalah engkau ini

adalah kerana engkau kerap meminum Nescafe 3 in one. Nescafe adalah tidak baik dan merosak buah pinggang manakala krimer yang terdapat di dalam campuran ini sangat merosak jantung. Krimer ini bukan diperbuat dari susu tetapi adalah dibuat dari kelapa sawit (non dairy creamer)”

Selanjutnya saya menasihati Ahmad untuk melakukan perkara berikut untuk merawat jantungnya:

1. Elakkan dari meminum Nescafe yang merosak buah pinggang dan elakkan sama sekali apa jua jenis krimer yang dibuat dari selain susu (non dairy creamer)
2. Elakkan dari mengambil coffee mate kerana ia adalah non dairy creamer
3. Elakkan makan ais krim kerana mengandungi krimmer yang tinggi
4. Elakkan susu pekat manis yang mengandungi krimer dari selain susu.
5. Elakkan memakan sebarang makanan yang mengandungi margarine
6. Elakkan memakan burger, naget, kentang goreng, potato chip dan segala yang sewaktu dengannya
7. Elakkan mandi selepas makan
8. Amalkan amalan: Ambil segenggam kacang hijau, rendam dalam air kira-kira 10 minit,selepas itu rebus asal masak dan bukan rebus sehingga pecah tanpa membubuh garam. Selepas itu buang air rebusan dan makanlah kacang hijau ini dan amalkan amalan ini setiap hari.
9. Boleh beli jintan hitam dan makan setiap hari atau pun belilah yang sudah siap diproses atas nama habbatussauda
10. Amalkan makan sayuran pahit seperti kailan, peria, pegaga, daun ubi, pucuk betik, ulam-ulam dsbnya.
11.. Kurangkan makan nasi lemak terutama sekali nasi lemak di kedai kerana mereka mencampurkan minyak masak kepada

nasi lemak agar nasi lemak ini kelihatan cantik berderai dan tidak melekat.

***Kepada yang mulai menghadapi masalah dengan jantungnya atau yang sudah lama bermasalah jantung, bolehlah mengamalkan amalan di atas.

Sekian wassalam wallahuaqlam.

full kredit:
SandleKu Baru

Tahun baru, Backrgound baru, Hati pun baru.

Salam sume.

okeh! skrg dh 16ari kte sume berada dlm tahun 2011.
yg mne bg aq kehangatan tahun baru msih terase.

2011.
kalo ikot kn plan asal aq mcm2 akan ku buat.
tp ade juga terpakse di cancel dr plan.
walau apepon aq cume berharap dan berdoa supaye aq lebih Tabah,Kuat,Tenang,Rajin dan  lebih Positif
pd tahun ni. serta
lebih rajin update belog. =P

okeh2,
kalo sesape yg rjin lawat belog aq yg agak terbiar ni.
perasan x aq dh tukar background?..
dh xde gmbr hati terbang lg.
hihi..
skrg nk mud riang gembira pulak.

Hati baru?
haha…jgn salah sangke yer.
bkn aq ad BF baru.
ku masih setia dgn yg lame k.
cume….
aq harap hati aq lebih cekal.
xmao lg relationship yg hanye sbb kepentingan.
aq nk teman yg sentiasa ad dgn aq tak kire mase susah atau senang.
teman yg tak pernah ragu dgn aq.
teman yg xjudge aq berdasarkn ap aq buat dan pham hati aq.
yg penting sekali aq nk teman yg boleh aq syg dan kekal dgn aq smpai roh meninggal kn jasad aq ni.
itu jer.

ap yg berlaku pd tahun lepas,
biar la berlalu.
walau hati aq terluka…
aq tetap cube tampal plaster kasih syg incik R kt luke tu.
biar aq lupe kesakitan tu.
aq cube jd manusia dan hamba Tuhan yg lebih baik dr dulu.

erm..k la.
daa…

January 3, 2011

Bible Islam ???

salam sume..
ni entri pling simple rasenye dr aq.
mlm td,
tgh aq dok syok surfing internet psl kesakitan yg aq tgh alami skrg.
tetibe aq terjumpe satu web site.

BIBLE ISLAM

aq terkedu.
speechless……
dlm kpale otak aq penuh tande tnye.
apekah ini…

korg judge la sendiri.
tgk DISINI

January 1, 2011

Imbasan Disember 2010…pt 1.

Salam n haluu.
”Happy New Year ye kengkwn sume…”
dh tanam azam baru??

okeh2,
dsbbkn dh lame xupdate.
so, ini adalah sgale imbasan ap yg berlaku spnjg dlm idop aq dlm bln Disember 2010.

Dinner CICT 2010
dinner tahunan kolej ku.
plan awl mmg dh mlas nk pegi sbb xde partner.
tp, last minute ade org sudi meneman diri ku ini.
tema dinner “ Cosmo de Musical

DSC_0138 
my crime partner


 DSC_0117DSC_0116 
teman2 ku..

DSC_0154 
amcm…?

DSC_0111
xde keje.. =.=”

 

PC Expo Melaka 2010
disbbkn kemahuan yg teramat dan ter “addict” dgn korean drama.
maka…
inilah hasilnya kalo dh jejak expo tersebut.

DSC00508
external hard disk (HDD) samsung 500GB jd buahati aq skrg.
huhu…

 

Family Day at Glory Beach Resort,PD.
acara wajib setiap tahun bg family aq.
tp tahun ni mcm kurang meriah.
xtaw kenape.

pinjam pix google coz xbwk camera time tu. (+.+)”

ini saje update dr ku.
tnggu kemunculan part 2 pulak yer.

daa…..

i know WHO you are !