Love Images

Awesome people was here

September 9, 2012

Babi / Khinzir dan 'Branding'nya

Salam semua,

Sekadar informasi untuk kita lebih bijak mengenalpasti bahan2 dari "kambing kaki pendek" ni.


1. Pork : Istilah yang digunakan untuk daging babi di dalam masakan.

PORK

2. Swine : Istilah yang digunakan untuk keseluruhan kumpulan spesis babi.


SWINE
 3. Pig : Istilah umum untuk seekor babi atau sebenarnya bermaksud babi muda, berat kuran 50kg.









PIG (rase mcm nk sepak laju)
4. Hog : Istilah untuk babi dewasa, berat melebihi 50kg.

HOG ?

5. Porcine : Istilah yang digunakan untuk sesuatu yang berkaitan atau berasal dari babi. Porcine sering digunakan di dalam bidang perubatan untuk menyatakan penggunaan sumber yang berasal dari babi.

PORCINE GELATINE utk makanan. eewww!

6. Boar : Babi liar

BOAR

7. Sow : Istilah untuk babi betina dewasa yang jarang digunakan.

SOW and piglets



8. Sow Milk : Susu Babi

9. Lard : Minyak yg berasakan lemak babi.



10. Ham : Daging Bahagian peha Babi
11. Bacon : Daging babi yg diperap dengan garam
12. Pepperoni :Sejenis salami yg biasanya diperbuat daripada pork dan beef
13. Spam : Spice Ham
14. Sus Scrofa - Babi Liar 'Wild boar'

Kredit kepada SAHABAT HALAL JAKIM 


Kawan2, maaf tak dapat nk letak bnyk gambar psl "kambing kaki pendek" ni. Sebab mase missFF cari gambar yang sedia ada tengok pun rase mcm nk termuntah.Walauape pun diharap dapat menambah pengetahuan kita sebagai seorang ISLAM.


Till here, wassalam..


P/s: Ade yang kene samak pulak belog missFF ni (-.-")

2 comments:

  1. terima kasih entry nie..lebih buat saya jadi peka bila libatkan diri dalam urusan jual beli :)

    ReplyDelete

i know WHO you are !